How to do it.

 

The air is much colder than the temperatures shows it is and it’s because of the strong wind we’re having. We did get some snow but it’s barely a dusting on the lawn but more will come and I hope it can wait until Saturday. Last week they predicted that we would get a warm winter and now they predict that it will be as bad as it was three years ago. I do wish they could make up their minds🙂🙂🙂 I don’t mind the cold as long as we don’t get any snow🙂

 

 

 

I promised some of You that I would write down how to make rice porridge. It’s a simple recipe and it is very easy to do as long as one doesn’t forget to stir a lot and not forgetting that it is milk one is boiling🙂🙂🙂 This recipe is for four persons.

200 gram ( 7,05 oz or 0,44 pound I don’t know which to use here) round grain rice. It’s the same You would use for rice pudding.

2 dl ( 7 fluid ounce) water.

1  1/4 liter milk ( 1/3 of an US gallon).

1/2 -1 teaspoon salt.

 

 

 

Put the rice, water and salt in a pan and boil it for 2-3 minutes. Add the milk and bring to a boil quickly. Lower the temperature and let it simmer for 40-50 minutes depending on how runny You want the porridge. IT MUST NEVER BURN IN THE BOTTOM OF THE PAN! Because that makes the porridge more or less inedible🙂 Many of us places a piece of cinnamon in the pan together with the milk, not the powder though. That makes the porridge taste very nice and I always add some Vanilla sugar too🙂 If You make it runny You won’t need to have any more milk when You eat it. Some rather have fruit sauce (preferable raspberry or strawberry flavored) poured on the porridge while eating it.

 

 

 

This porridge is a must here at Yule time but not so much any other time of the year. If You should make too much porridge, don’t throw it away, You can make Rice à la Malta of it. Then You’ll mix the left over porridge with whipped cream, lots of vanilla sugar and fruit of ones choice. I love it with strawberries or strawberry jam. Not healthy for a second but oh so delicious🙂🙂🙂

 

 

 

It’s time to make something to eat once again. Today it might be Semolina porridge, another porridge I really like. I’m not sure I have enough with milk at home though.

 

 

Have a great day!

 

10 thoughts on “How to do it.

  1. Här går vår smak totalt isär! Jag gillar varken gröt eller välling!!😦😦😦 När jag var barn så försökte min mamma lura mig att äta välling genom att låtsas att det var vit sås – sån man har till pepparrotskött som jag älskade – men inte 17 gick jag på det inte!🙂
    OK, jag äter mannagrynspudding med saftsås med god aptit – det är ju “nästan” gröt. Och likaså kan jag äta julgröten om den är kokad med grädde och man får gräddmjölk, en klick smör och massor av socker & ingefära & kanel till…..men det är ju inte precis nyttigt, så jag kokar aldrig gröt!
    Istället brukar jag göra nån riktig smaskig efterätt som cheesecake, eller chokladhallonmoussetårta eller fruktkompott där bären fått dragit i likör först. Men…jag får ju numera inte äta sånt – så jag vet faktiskt inte vad jag ska ha i år!😦 Och inte har jag gjort någon underbart god slånbärslikör till jul i år heller. Visserligen finns det slånbär kvar i markena, men den hinner ju inte bli klar till jul för den måste lagras minst 3 veckor!😦😦

    • Hejsan Susie!

      Och jag gillar bägge🙂 Framförallt nu på vinterhalvåret blir det mycket av bägge🙂

      Jag nöjer mig med 3% mjölk till gröten och smöret har jag aldrig gillat i gröt, annars är det smör som gäller till all mat🙂
      Ostkaka gillar jag ju men det andra skippar jag gärna🙂

      Men nog är det på håret att du hinner göra likören! Borde vara klar precis till jul då🙂

      Ha det gott!
      Christer.

  2. No snow? Oh that won’t do, I will send some, we have tons to spare!! We love rice porridge and we only eat iy in winter as well, for breakfast ans then left overs for a sweet for desert, same way you do, lol, small world!Beautiful photos, that cat looks cold!

    • Hi Laurie!

      Thankfully not🙂 But we’ll get some already tomorrow I think.

      I guess rice porridge is mostly something we eat in Europe/Canada, perhaps because of our climate? and the rice á la Malta is just delicious🙂

      No he’s not cold, he has just the same temper as Bertil does so he just hates the entire world🙂🙂🙂

      Have a great day!
      Christer.

  3. Ja hoppas inte heller att vi får en massa snö:( Lite vitt puder är fint och ljust nu till advent men inte halvmetervis;( Jag gillar både mannagrynsgröt och risgrynsgröt men det äter jag inte längre som LCHF:are och det går bra det med:)) Ha det gott/Monne

    • Tjänare Monne!

      En snöfri och kylig vinter är trots allt inte helt fel och så länge vi slipper snön är jag lycklig🙂

      Det är därför jag inte bryr mig om LCHF, för mycket jag skulle sakna🙂

      Ha det gott!
      Christer.

  4. Christer, this porridge recipe sounds delicious. THanks for the recipe.
    I thought that cat looked very grumpy; he must be a real pain to live with!!
    Sounds like you have the same winter prediction as us….watch out for the Snowmageddon!!

    • Hi Robin!

      I like it a lot🙂 and it’s so easy to make. Just stir the porridge a lot so it doesn’t burn in the bottom of the pan.

      He’s just the same as Bertil, grumpy and almost always nasty. Bertil wasn’t allowed in the cottage yesterday just because he is so nasty!

      I think that snowmageddon hit our east coast today🙂 They predicted up to 20 inches there!

      Have a great day!
      Christer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: